Oncologische wonden / ulcus bij kanker

Bij kanker kunt u last krijgen van verschillende soorten wonden. Deze worden oncologische wonden en oncologische ulcera genoemd.

De oncologische wonden ontstaan door de behandeling van kanker. De oncologische ulcus ontstaat door de tumor die groeit. Deze wonden moet u goed verzorgen. Hier leest u meer over oncologische wonden en oncologische ulcera.

Wond wordt bedekt door zorgverlener

Wat is een oncologisch ulcus?

Een oncologisch ulcus is een wond die ontstaat door het groeien van een tumor of een uitzaaiing door de huid heen.

Symptomen oncologische ulcus

U kunt de volgende klachten krijgen:

  • Een ulcus heeft een grote bloedingsneiging door beschadiging van haarvaten of doordat de tumor de bloedvaten ingroeit.
  • Door bacteriegroei kan er een nare geur ontstaan.
  • Jeuk.
  • Pijn.
  • Beperkingen met betrekking tot de bewegelijkheid, bijvoorbeeld als u uw been niet goed kunt gebruiken.

Wat zijn oncologische wonden?

Oncologische wonden zijn anders dan een oncologisch ulcus. Een oncologische wond ontstaat door de behandeling van kanker met een operatie, chemotherapie en/of radiotherapie. 

Oncologische wonden genezen vaak zoals normale wonden, omdat het weefsel wat overblijft goedaardig is. Als u start met chemo- of radiotherapie voor de wond dicht is, kan de geneestijd wel langer zijn.

Bij een oncologische wond kunt u last hebben van:

  • Een brandwond als gevolg van radiotherapie.
  • Wonden door extravasatie na chemotherapie. Extravasatie is wanneer een vloeistof die in het bloedvat moet worden toegediend, onbedoeld buiten het bloedvat in de huid komt.
  • Een chirurgische wond die is ontstaan door het verwijderen van een tumor of zwelling.

Oncologische ulcus verzorgen en behandelen

U kunt de oorzaak van de wonden alleen behandelen door middel van chirurgie (als dit mogelijk is), radiotherapie, chemotherapie en immunotherapie. Vaak zijn deze behandelingen palliatief; dit betekent dat de behandeling is gericht op het verminderen van uw klachten.

Bij huidkanker wordt er meestal chirurgisch ingegrepen met soms chemotherapie of radiotherapie. Ook kunt u behandeld worden met zalf.

Als er geen behandeling meer is voor een oncologische ulcus, worden de symptomen behandeld. Hierbij kunt u denken aan:

  • Het schoonmaken van de wond met een zachte douchestraal, fysiologisch zout of reinigende spoelvloeistof.
  • Het verbinden van de wond met een alginaat om de bloedingen tegen te gaan.
  • Als de wond ruikt dan kunt u een geurneutraliserend verband gebruiken, bijvoorbeeld een verband met zilver of een koolstof verband. U kunt ook contact opnemen met uw behandelend arts en vragen naar een speciale gel die de geur verminderd.

Wondbedekkers bij oncologische wonden

Bij oncologische wonden kunt u wondbedekkers gebruiken. De keuze van wondbedekker hangt af van de kenmerken van de wond. Bij bestralingsschade gaat u de wond behandelen als een brandwond, een chirurgische wond behandelt u als trauma wond.

Uw behandelend arts schrijft de juiste wondmaterialen voor en kan deze bij BENU bestellen voor u.