Luizen

Hoofdluis is ontzettend besmettelijk en luizen bestrijden kost vaak veel tijd en moeite. Bekijk hieronder ons advies bij hoe u luizen kunt herkennen en bestrijden met producten tegen luizen aan. 
Moeder en kind met luizenkam

Wat zijn luizen?

Luizen zijn kleine insecten. In de volksmond worden ze ook wel ‘pietjes’ genoemd. Luizen leggen eitjes in het haar. Deze eitjes noemen we neten. De neten komen na ongeveer één week uit. De luizen voeden zich met bloed en planten zich snel voort. Ze springen over op andere hoofden, waardoor ze meestal voorkomen bij kinderen. Maar ook volwassenen kunnen last krijgen van hoofdluis. Luizen overleven niet langer dan twee dagen zonder menselijk lichaam, waardoor het hele huis reinigen gelukkig niet nodig is.

Symptomen luizen

Luizen herkent u meestal aan de volgende symptomen: 

  • Jeuk op de hoofdhuid (niet altijd).
  • Grijsblauwe of roodbruine beestjes op de hoofdhuid ter grootte van een aardbeizaadje tot wel 3 mm. Meestal zitten ze achter de oren en langs de achterkant van de nek. Ze worden roodbruin als ze zijn volgezogen met bloed.
  • Grijswitte ovale puntjes vastgeplakt aan het haar. Dit zijn de neten (eitjes). 

Hoe zijn luizen te behandelen?

Denkt u luizen te hebben? Controleer dan het haar en sla daarbij de plekken achter de oren en in de nek zeker niet over. Ziet u geen bewegende luizen maar wel grijswitte puntjes? Dan zijn dit de neten en is er waarschijnlijk alsnog sprake van hoofdluis. Om hier zeker van te zijn, gebruikt u een speciale luizenkam om het haar te kammen. Door de luizenkam boven een schoon, wit oppervlakte (zoals een papiertje of een wasbak) te houden, vallen de luizen meteen op. Luizen hebben namelijk een roodbruine of grijsblauwe kleur.

Luizenkam

Neten zitten met een kleverige stof aan het haar vast. Neten zijn daarom lastig uit het haar te krijgen. Een fijntandige luizenkam krijgt deze neten uit het haar en neemt meteen de luizen mee. Is er sprake van hoofdluis? Kam het haar gedurende twee weken dan dagelijks. Aanvullend kunt u speciale producten gebruiken die luizen bestrijden.

Luizen lotion

Eén van de bekendste middelen in de strijd tegen luizen is luizen lotion. Luizen lotion bevat dimeticon, een waterafstotend silicoon dat de luizen en neten verstikt. Bij BENU bieden wij luizen lotion van het merk Prioderm aan. Prioderm bevat dimeticon, maar geen pesticiden. De luizen lotion is ook veilig voor kinderen vanaf zes maanden en zwangere en zwangere vrouwen.

Luizenshampoo

Liever luizenshampoo? Licener anti-luis shampoo is gemaakt met natuurlijke ingrediënten en doodt alle hoofdluis en neten in één behandeling. Licener mag gebruikt worden vanaf een leeftijd van twee jaar. 

Luizen spray

Wees luizenbesmetting voor met een luizen spray. De luizenspray XT Luis Protect en Go Spray doodt luizen snel. Zo krijgen ze geen kans hun neten in het haar te leggen. Luizenspray moet na elke wasbeurt in het haar gesprayd worden om verspreiding van hoofdluis te voorkomen.

Luizen bestrijden

Heeft u last van hoofdluis en zoekt u manieren om de luizen te bestrijden? In de webshop vindt u verschillende producten, zoals de Prioderm luizen lotion, de luizenshampoo van Licener en de luizenspray. U kunt deze producten eenvoudig online bestellen of afhalen in uw lokale BENU apotheek!

Uit onderzoek blijkt dat het wassen van jassen en andere kledingstukken, beddengoed of knuffels niet nodig is. Eventueel kunt u deze spullen even apart leggen, luizen overleven namelijk niet langer dan 2 dagen van het menselijk lichaam.

Hoofdluis voorkomen

Hoofdluis is erg besmettelijk. U kunt luizen daarom nooit helemaal voorkomen. Wel kunt u het risico minimaliseren, bijvoorbeeld door lang haar in een knot te dragen en te voorkomen dat uw haar dat van andere raakt. Bij kinderen is dit een stuk lastiger. Een regelmatige controle kan daarom geen kwaad. En is er in de naaste omgeving toch luis gesignaleerd? Gebruik dan een preventieve luizenspray om verspreiding te voorkomen.