10 tips om te ontspannen bij stress

Ontspannen kan op allerlei manieren. Het belangrijkste is een manier die rust geeft in uw hoofd. Ontspannen kan: door uzelf lichamelijk in te spannen, door geestelijke ontspanning en door creatief bezig te zijn. Lees ook alles over ontspannen en stress verminderen.

Probeer verschillende tips uit en kijk wat voor u het beste werkt. Kies ook voor een vaste korte activiteit die u makkelijk dagelijks kunt doen. Bijvoorbeeld muziek luisteren, een lunchwandeling of mediteren. U kunt daarmee tussen de drukte door uw spanning al verminderen.

Hier 10 tips om te ontspannen en stress te verminderen.

 1. 1.

  Beweeg

  Ga bijvoorbeeld sporten, in de tuin werken of wandelen in de natuur. Het is bewezen dat beweging het stresshormoon vermindert. Lees ook alles over gezond bewegen.

 2. 2.

  Schrijf

  Door uw gedachten, emoties of uw ‘to do lijst’ op te schrijven in een notitieboek kunt u uw hoofd leeg maken en het makkelijker loslaten. 

 3. 3.

  Mediteer

  Mediteren, yoga en mindfulness zijn allemaal bewezen manieren om stress te verminderen. Dit hoeft helemaal niet ‘zweverig’ te zijn. Het zijn manieren die u overal en op elk moment kunt toepassen. In 2 minuten kunt u uw hoofd al tot rust brengen. Oefen ook uw (buik)ademhaling: adem 4 tellen in door uw neus, houd dit even vast en adem 4 tot 8 tellen uit via uw mond.

 4. 4.

  Luister

  Ga zitten, liggen of wandelen en luister naar muziek die u ontspant. Of wandel langs de zee of in het bos en luister naar de geluiden van de natuur. 

 5. 5.

  Knuffel

  Knuffel met uw kinderen, uw geliefde of uw huisdier. Knuffelen helpt te ontspannen. Wist u dat na 20 seconden knuffelen er hormonen vrij komen waar u een gelukkig gevoel van krijgt?

 6. 6.

  Wees creatief

  Zoek een hobby waarin u uw creativiteit en emotie kwijt kunt. Bijvoorbeeld schilderen, fotografie of een instrument bespelen.

 7. 7.

  Geniet en wees dankbaar

  Leeft u? Of wordt u geleefd? Vind de juiste balans tussen leuke activiteiten en de dingen die ‘moeten’. Laad uw batterij op door iets te doen wat u leuk vindt. Vier succes (samen), lach en sta elke dag stil bij kleine dingen waar u dankbaar voor bent.

 8. 8.

  Slaap

  Door een goede nachtrust vermindert u het stresshormoon. Zorg voor regelmaat en minimaal 7 tot 8 uur slaap per dag. Lees ook alles over een goede nachtrust.

 9. 9.

  Zoek warmte

  Warmte helpt het lichaam ontspannen. Neem een warm bad, ga veilig zonnen of ga naar de sauna.

 10. 10.

  Doe niks!

  Schakel de tv uit, leg uw telefoon weg en doe even helemaal niks. Laat uw fantasie gaan en probeer niet te oordelen.

Moede en kind spelen buiten

Extra tips

Ruim op!
Het klinkt natuurlijk niet als ontspanning, maar een opgeruimde werkplek en huis geeft rust in uw hoofd. Bedenk manieren hoe uw huis en werkplek minder snel rommelig worden. Doe bijvoorbeeld spullen weg die u niet nodig heeft en gebruik bakken en kasten om rommel uit het zicht te halen. Door op te ruimen en schoon te maken bent u ook gelijk aan het bewegen.

Neem een pauze van sociale media
Bekijk eens goed wat voor invloed sociale media op uw gevoel heeft. Ervaart u druk of stress? Verwijder dan een aantal apps of probeer het gebruik van sociale media te minderen.

Ontspannen hoort bij een gezonde leefstijl. Door te ontspannen vermindert u stress, voelt u zich gelukkiger en verlaagt u het risico op gezondheidsklachten. Wilt u weten hoe gezond u bent? Doe dan de BENU Gezondheidscheck. Tijdens de check kijkt u samen met een apotheker naar uw gezondheid op basis van: uw bloeddruk, cholesterol, BMI, buikomtrek, bloedsuikerwaarde en uw leefstijl. Op basis van de resultaten krijgt u persoonlijk advies over hoe u uw gezondheid kunt verbeteren. Meer tijd maken voor ontspanning kan hier onderdeel van zijn.