Schurft

Wilt u meer weten over schurft (scabiës)? Lees hier meer over de symptomen en behandeling van schurft.

Wat is schurft?

Schurft, officieel scabiës, is een besmettelijke huidaandoening. Deze ontstaat door schurftmijt. De schurftmijt is een heel klein beestje dat gangetjes graaft in de huid. In zo’n gangetje legt een schurftmijt eitjes die na 3 dagen uitkomen. Deze nieuwe mijten leggen na 2 weken weer ergens anders in de huid eitjes. Door een afweerreactie van uw lichaam tegen de schurftmijt ontstaat jeuk. Schurft kan geen kwaad, maar kan dus wel erg vervelend zijn.

Wat zijn de symptomen van schurft?

Het kan even duren voordat u doorheeft dat u besmet bent met schurft. De klachten ontstaan namelijk pas 2 tot 6 weken na de besmetting. U kunt last krijgen van de volgende symptomen:

 • Heftige jeuk, vooral ’s nachts en als het warm is.
 • Schilferende gangetjes in de huid. Als ze zichtbaar zijn, is dat vooral op de handen tussen de vingers en op de polsen en tussen de tenen. U kunt de gangetjes ook vinden onder de oksels, in de liezen of bij de enkels.
 • Blaasjes of rode bultjes. Wanneer u deze door de jeuk openkrabt, kan een ontsteking ontstaan. Probeer er dus vanaf te blijven.
arm met schurft

Wat is de oorzaak van schurft?

Schurft is erg besmettelijk. De schurftmijt wordt meestal overgedragen via langdurig huidcontact met iemand die besmet is. In het najaar van 2022 is schurft in een zorgwekkende opmars. Met name veel studenten en jongeren zijn besmet geraakt. Bij de volgende situaties is de kans op besmetting groter:

 • In situaties waarbij men dicht op elkaar leeft (bijvoorbeeld in rusthuizen, instellingen, studentenhuizen en huisvestingen voor vluchtelingen). 
 • Een verblijf in het buitenland met minder hygiënische omstandigheden.

Hoe behandelt u schurft?

Schurft gaat niet vanzelf over, dus behandeling is noodzakelijk. Schurft kunt u behandelen met een speciale crème of lotion. Bijvoorbeeld met Permetrine van Loxazol, verkrijgbaar bij uw BENU apotheek of in de BENU webshop. 

Behandeling met Permetrine

 1. 1.
  1.
  1.
  Smeer uzelf van top tot teen in met Permetrine en was het na 12 uur weer goed af.  
 2. 2.
  2.
  2.
  Droog u daarna af met een schone handdoek en trek schone kleren aan. 
 3. 3.
  3.
  3.
  Was uw beddengoed en kleding op 60 graden. Wilt u uw kleding niet zo heet wassen? Doe het dan 3 dagen voor het wassen in een afgesloten plastic zak.
 4. 4.
  4.
  4.
  Herhaal stap 1 t/m 3 na 7 tot 10 dagen.

Let op: het is heel belangrijk dat uw huisgenoten en nauwe contacten zich ook tegelijkertijd behandelen. Ook als ze (nog) geen klachten hebben. Alleen zo voorkomt u dat de schurft terugkomt.

Hoeveel Permetrine crème heeft u nodig?

Voor het insmeren van een volwassen lichaam heeft u 1 tube van 30 gram nodig. Omdat u het insmeren herhaalt, adviseren wij om 2 tubes te kopen. Kinderen tot 12 jaar redden het met 1 tube zalf. Permetrine crème is zonder recept verkrijgbaar bij BENU.

Wat te doen tegen de jeuk bij schurft?

Tegen de jeuk kunt een anti-histaminicum (bijvoorbeeld Cetirizine) of bijvoorbeeld Livsane koelzalf gebruiken.

Hoe lang duurt de behandeling?

Als u de behandeling en de adviezen goed opvolgt, dan verdwijnen de schurftmijten. De jeuk, plekjes, gangetjes of wondjes trekken na 2 tot 6 weken weg.

Wanneer contact opnemen met de huisarts bij schurft? 

Volg eerst het behandelingsplan. Neemt de jeuk na 2 weken toe, houdt de jeuk langer dan 4 weken aan of ontstaan er nieuwe plekjes? Neem dan contact op met uw huisarts.