Traumatische wond

Een traumatische wond is een wond die ontstaat door een oorzaak van buitenaf. Deze oorzaak kan zowel bedoeld als onbedoeld zijn. Het een verzamelnaam van verschillende soorten wonden. Hier leest u alles over de verschillende soorten wonden en hun behandeling.

Been met schaafwond

Wat zijn traumatische wonden?

Een traumatische wond is een acute verwonding met een oorzaak van buiten het lichaam. Door de wisselende oorzaken vallen hier veel verschillende soorten wonden onder.

Soorten traumatische wonden

Onder traumatische wonden vallen wonden zoals:

 • Mechanische wonden
  Dit zijn wonden die ontstaan door een scherp of stomp voorwerp. Denk hierbij aan chirurgische wonden, scheur-, snij-, steek-, schot- of kneuswonden.
 • Chemische wonden
  Hierbij komt uw huid in aanraking met chemische stoffen.
 • Thermische wonden
  Deze wonden ontstaan door verbranding of bevriezing.
 • Stralingswonden
  Deze wonden ontstaan door röntgen- en radioactieve straling.
 • Elektriciteitswonden
  Deze wonden ontstaan doordat u onder stroom komt te staan (stroomstoot), of geraakt wordt door de bliksem.

Traumatische wonden behandelen

Heeft u een traumatische wond opgelopen? Behandel deze zoals beschreven op de pagina Alles over wondverzorging. Neem contact op met uw huisarts bij een ernstige verbranding, een wond door elektriciteit of een chemische wond.

Afspoelen met lauwwarm water

Bij een traumatische wond kunt u de wond onder een lauwwarm stromend water afspoelen. Hierbij hoeft u geen ontsmettingsmiddelen te gebruiken. Bij sommige traumatische wonden is een operatie nodig. Verder is de behandeling vooral gericht op secundaire genezing. Hierbij wordt de wond niet gesloten met hechtingen. Er wordt vooral gelet op het voorkomen en behandelen van infecties van de wond.

Acute wonden kunnen zonder problemen genezen, maar soms genezen de wonden niet en worden deze chronisch. BENU heeft een compleet assortiment aan wondzorgmiddelen voor chronische wonden.

Bijtwond

Bijtwonden worden anders behandeld dan de andere traumatische wonden. Bijtwonden worden nooit gesloten, omdat er kans is op infectie.

Een traumatische wond kan ook een bedoelde wond zijn, denk aan een operatie waarbij een wond wordt gemaakt.

Lees meer over wondverzorging.

Materiaal voor traumatische wonden

Het geschikte materiaal voor ernstige traumatische wonden wordt bepaald door de behandelend arts. Anders is een pleister of verband uit de EHBO-koffer voldoende.

BENU levert een compleet assortiment aan wondmaterialen en geeft advies bij het gebruik ervan. Vraag uw zorgverlener om een voorschrift naar BENU te sturen als u speciaal wondmateriaal nodig heeft.