Haaruitval

Normaal verliest een mens 50 tot 120 haren per dag. U merkt hier niets van want nieuwe haren groeien steeds weer terug. Wanneer het aantal haren wat uitvalt groter is dan het aantal haren dat terug groeit, is er sprake van haaruitval. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van haaruitval.

Vrouw die haar haar wast

Wat is haaruitval?

Om te weten wat haaruitval is, moet u eerst iets weten over haargroei. Er zijn verschillende fases in haargroei:

  • De anagene fase: de groeifase (1-6 jaar)
  • De katagene fase: transformatie van de groeifase naar de rustfase
  • De telogene fase: de rustfase

Na deze drie fases valt het haar uit en begint de cyclus opnieuw. Er wordt een nieuwe haarfollikel geproduceerd in de anagene fase. Dit gebeurt ongeveer 20 keer. Bij mensen met haaruitval wordt het nieuwe haar steeds minder. Na elke haarcyclus heeft u daarom een dunnere haarbos.

Oorzaken haaruitval

Haaruitval wordt veroorzaakt door:

Erfelijke haaruitval

Erfelijke haaruitval (Alopecia androgenetica) wordt veroorzaakt door het hormoon DHT (dihydroxy-testosteron). Dit hormoon zorgt ervoor dat de groeifase van het haar wordt verkleind. Deze erfelijke haaruitval komt voor bij ongeveer 70% van de mannen en 40% van de vrouwen in Nederland. Deze haaruitval is geen ziekte maar een gevolg van ouder worden.

Bepaalde ziektes zoals schildklierziekte

Sommige ziektes, zoals een verminderde werking van de schildklier, kunnen ook effect hebben op haargroei. Een tekort aan schildklierhormonen kan zorgen voor haaruitval.

Bepaalde medicijnen of chemotherapie

Medicijnen of chemotherapie hebben soms ook effect op haargroei. Lees de bijsluiter daarom altijd goed door.

Stress

Een vierde oorzaak kan stress zijn. Stresshormonen maken extra adrenaline aan. Deze adrenaline versterkt haaruitval.

IJzertekort

De laatste oorzaak dat haaruitval kan veroorzaken is ijzertekort. Dit komt vooral door de inname van ongevarieerde voeding.

Tips bij haaruitval

  • Zorg dat u genoeg vitamines binnen krijgt.
  • Lees altijd de bijsluiter van uw medicijnen
  • Houdt uw stressniveau onder controle

Haaruitval behandelen

Er zijn verschillende manieren om haaruitval te behandelen. Haargroeimiddel werkt het beste. Dit middel vertraagt de vermindering van het haar. Het zorgt er niet voor dat haar gaat hergroeien.

Haargroeimiddel

Er bestaan verschillende haargroeimiddelen. Bijvoorbeeld lotion (Minoxidil), tabletten (Finasteride) of de pil (Diane). Uw arts kan u adviseren wat voor u het meest geschikt is.

Haartransplantatie

U kunt er ook voor kiezen om een haartransplantatie te nemen. Uit de achterkant van het hoofd worden dan grafts gehaald. Dit zijn kleine haarwortels die 1 tot 4 haren bevatten. Deze grafts worden dan getransplanteerd naar het gebied waar het haar moet komen.