Ouderdomsvlekken

Als u ouder wordt kunnen er, naast lijntjes en rimpels, ook ouderdomsvlekken op uw huid zichtbaar worden. Heeft u last van kleine bruine vlekjes in uw gezicht of op uw handen? Dat kunnen ouderdomsvlekken zijn.

Twee handen met ouderdomsvlekken

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken zijn vaak te zien bij oudere mensen met een licht huidtype. Het is een huidafwijking waarbij bruine pigmentvlekken in de huid ontstaan. Pigment is de bruine kleurstof die wordt gemaakt door uw huid bij zonlicht.

Als het bruiningsproces niet goed werkt kunnen er pigmentvlekken of ouderdomsvlekken ontstaan. Deze kunnen geen kwaad maar veel mensen vinden de vlekken niet mooi omdat ze er hierdoor ouder uit zien.

Kenmerken ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken kunnen overal op uw lichaam voorkomen. Meestal zitten ze op het gezicht, handen, nek, onderarmen en onderbenen. Een aantal kenmerken:

  • De vlekjes zijn een paar millimeter tot ongeveer 2 centimeter groot.
  • Vaak zijn het er meerdere bij elkaar en soms lopen ze in elkaar over.
  • Ze kunnen alle vormen hebben.
  • De bruine kleur kan wisselen van heel lichtbruin tot bijna zwart.
  • Ouderdomsvlekken blijven altijd zichtbaar. Wel kunnen ze na een aantal jaren iets lichter worden.

Bij welke leeftijd komen ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken komen veel voor. Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans dat u ze krijgt. Bijna alle mensen boven de 60 jaar met een licht huidtype hebben ouderdomsvlekken.

Oorzaken van ouderdomsvlekken

De vlekken ontstaan doordat het normale pigmentatieproces van uw huid niet goed meer werkt. De oorzaak hiervan is zonlicht. Hierdoor zijn ouderdomsvlekken vooral op uw gezicht, hals en handen te zien.

Ouderdomsvlekken voorkomen

Voor lichte huidtypen is het voorkomen van ouderdomsvlekken bijna onmogelijk. Het is belangrijk om uw huid goed tegen de zon te beschermen. Hierdoor zorgt u ervoor dat de huid zo min mogelijk schade kan oplopen, en voorkomt u dat de ouderdomsvlekken erger worden.

Tip bij ouderdomsvlekken:

Blijf controleren op verdachte vlekjes. Ga bij een verdacht plekje altijd naar de huisarts.

Ouderdomsvlekken behandelen

Ouderdomsvlekjes kunnen geen kwaad en hoeven daarom niet behandeld te worden. Vindt u ze toch vervelend? Ouderdomsvlekken kunnen lichter gemaakt worden met een stikstof- of laserbehandeling.

Anti pigment crèmes

Ook zijn er verschillende anti pigment crèmes verkrijgbaar die de vlekken minder zichtbaar kunnen maken. In de BENU Webshop vindt u de beste producten om uw pigmentvlekken minder zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld de anti pigment serum of nachtcrème van Eucerin. Advies nodig? Vraag uw BENU Apotheker om advies.