Een goede weerstand met voeding en vitamines

Een goede weerstand met voeding en vitamines

Laatste update: 30 juni 2025

Om deze periode goed in te gaan, kunt u uw weerstand ondersteunen met extra vitamines en mineralen. Dit worden ook wel supplementen genoemd en zijn beschikbaar als aanvulling op uw dagelijkse voeding.

Een vrouw kijkt glimlachend uit het vliegtuigraam

Wat is weerstand?

Weerstand is het vermogen van uw lichaam om u te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf, zodat u niet ziek wordt.  De hoogte van uw weerstand hangt af van uw immuunsysteem, die ervoor zorgt dat bacteriën en virussen minder kans krijgen om u ziek te maken. Lees ook Alles over weerstand.

Vitamines en mineralen een goede weerstand

Om een goede weerstand te houden is het belangrijk om voldoende te bewegen en gezond en gevarieerd te eten. Als u dit niet doet kunt u een tekort krijgen aan vitamines en mineralen. Bij een tekort kunt u zich bijvoorbeeld vermoeid voelen.

In de winter en de herfst  kunt u mogelijk een lager vitamine D gehalte hebben in uw lichaam. Hierdoor kunt u sneller moe zijn dan normaal. U kunt in dat geval voedingssupplementen met vitamine D nemen als aanvulling op uw dagelijkse voeding.

Welke vitamines en mineralen heeft u nodig?

Er zijn 13 soorten vitaminen, ieder met eigen kenmerken en werking. U heeft deze vitamines nodig voor het behouden van een goede gezondheid.

Als u uw weerstand wilt ondersteunen, is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, en D binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.

Vitamines en mineralen in gezonde voeding

Met gevarieerde en gezonde voeding krijgt u normaal gesproken voldoende vitamines binnen. Lukt dat niet altijd? Dan kunt u supplementen gebruiken als dagelijkse aanvulling. 

Hieronder vindt u de meest belangrijke vitaminen en mineralen die uw weerstand kunnen ondersteunen, en waar ze in zitten. 

Vitamines & Bronnen van vitamines

Vitamine A: Boter, halvarine, margarine, vis, melk en lever

Vitamine B6: Aardappelen, granen, noten, volkoren producten, bananen, vlees en vis

Vitamine B11 (foliumzuur): Spinazie, broccoli, spruitjes, bonen, sinaasappels en volkoren brood

Vitamine B12: Vlees, vis, eieren, melkproducten

Vitamine C: Citrusvruchten, kiwi, koolsoorten, aardappelen

Vitamine D: De huid maakt vitamine D aan onder invloed van de zon. Ook zit het in margarine, halvarine, vette vis, vlees en eieren

Mineraal & Bronnen van mineralen

Zink: Peulvruchten, vlees, melkproducten, vis, bruin brood, rijst

Ijzer: Vlees, aardappelen, brood, groenten

Koper: Orgaanvlees, zeevis, schaaldieren, schelpdieren, noten, fruit, granen

Selenium (seleen): Paranoten, Granen, orgaanvlees, vis, schelpdieren

 

Zijn supplementen beter dan gezonde voeding?

Gezond en gevarieerd eten is heel belangrijk. Dit heeft niet alleen een goede invloed op uw weerstand, maar ook op allerlei andere zaken. Maar het kan voorkomen dat u aanvullend toch supplementen kunt gebruiken. Supplementen zijn nooit een vervanging.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Wanneer u extra vitaminesupplementen slikt, moet u letten op de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, ook wel ADH genoemd. De ADH geeft aan hoeveel van een bepaalde stof voldoende is voor veel mensen. Op de verpakking van vitamines staat hoeveel procent van de ADH u slikt per dagdosering van het voedingssupplement.

Teveel vitamines?

U kunt ook teveel vitamines binnenkrijgen in uw lichaam. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat u te veel voedingssupplementen gebruikt of teveel van 1 bepaald voedingsmiddel eet. U kunt hierdoor klachten gaan ervaren. Voor de meeste vitaminen geldt dat u een teveel uit plast, maar dit geldt niet voor alle vitamines. Vraag uw apotheker om advies als u twijfelt over de hoeveelheid.

Let op de maximumhoeveelheid vitamines!

Er is een wettelijke maximumhoeveelheid die u mag slikken aan vitaminen A, B6, en D. Wanneer u een te grote dosis slikt, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook kan vitamine A gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen en jonge kinderen. Bespreek bij twijfel altijd uw supplementen met uw BENU Apotheek.

Laatste update: 30 juni 2025