Wat is astma?

Astma is een bekende aandoening van de luchtwegen. Toch zijn er aandoeningen die astma in hun naam hebben, maar niets te maken hebben met astma. Ook zijn er aandoeningen die lijken op astma maar toch niet helemaal hetzelfde zijn.

In dit artikel leest u over verschillende soorten astma in de naam en over aandoeningen die op astma lijken.

Familie in het gras met paardenbloemen

Wat is astma bronchiale?

Astma bronchiale (ook wel bekend als astma) is een aandoening van de luchtwegen. Als u astma heeft, zijn uw longen altijd een beetje ontstoken.

Wat is het verschil tussen astma en COPD?

Astma en COPD zijn allebei aandoeningen van de luchtwegen. Toch zijn er een aantal verschillen.

Zo kunnen mensen met astma van alle leeftijden zijn, waarbij COPD vaker voorkomt bij mensen ouder dan 40 jaar. Astma wordt veroorzaakt door allergie en erfelijkheid, maar COPD wordt vooral veroorzaakt door roken of het lang inademen van schadelijke stoffen.

De symptomen zijn ook verschillend. Bij astma heeft u eens in de zoveel tijd last van de symptomen. Met de symptomen van astma kunt u normaal leven met de juiste medicijnen. Bij COPD heeft u chronisch last van symptomen. De symptomen van COPD kunnen erger worden zeker als u blijft roken, deze kunnen uw levensloop erg beïnvloeden.

Wat is het verschil tussen astma en bronchitis?

Bij astma heeft u last van een aanhoudende ontsteking van de luchtwegen. Bij bronchitis heeft u een tijdelijke ontsteking in de bronchiën ( een deel van de luchtwegen).

De behandeling tussen astma en bronchitis is ook verschillend. Bij astma krijgt u puffers met luchtverwijders. Deze pufjes zijn vooral bedoeld om astma-aanvallen te voorkomen. Bij bronchitis kan de ontsteking ontstaan door bacteriën. In dat geval moet deze behandeld worden met antibiotica. Deze medicijnen zijn er om te zorgen dat de ontsteking voorbij gaat.

Verder zijn de symptomen van astma en bronchitis anders. Bij astma heeft u vooral moeite met ademen en kunt u last hebben van een piepende adem. Bij bronchitis moet u veel hoesten en hoest u ook slijm op.

Wat is astma cardiale?

Astma cardiale is een aandoening waarbij u last heeft van ernstige kortademigheid. Deze kortademigheid komt door (ernstig) hartfalen. Het hart kan hierbij niet genoeg bloed wegpompen waardoor het gaat ophopen. Dit kan dan in de longen komen. Als u last heeft van astma cardiale neem dan meteen contact op met een arts.

Wat is eosinofiel astma?

Eosinofiel astma is wanneer een tekort aan witte bloedcellen leidt tot astma-aanvallen. Eosinofielen zijn witte bloedcellen die gemaakt worden in het beenmerg. Deze bloedcellen zijn heel belangrijk voor het immuunsysteem. De eosinofielen zitten in de darm en beschermen u tegen infecties. Bij eosinofiel astma heeft u een te hoog aantal eosinofielen. Hierdoor heeft u last van ontstekingen en zwelling van de luchtwegen. Daardoor heeft u moeite met ademen en heeft u een grotere kans op astma-aanvallen.

Wat is exacerbatie astma?

Soms heeft acuut last van astma. U heeft dan astmaklachten die niet over gaan na het gebruiken van medicijnen. U heeft onder andere last van veel hoesten of veel (taaier) slijm ophoesten. Dit heet exacerbatie, of een longaanval. Neem in dit geval contact op met uw arts of het ziekenhuis.

Wat is gastric astma?

Gastric astma is wanneer u klachten heeft die lijken op astmaklachten die worden veroorzaakt door de gastro-oesofageale reflux. U heeft dan geen astma, de klachten komen dus door maagzuur. Het maagzuur komt dan omhoog en prikkelt de slokdarm, hierdoor kunt u benauwd worden. Ook kunt u gaan hoesten of u kunt last hebben van piepende adem.

Bij BENU kunt u naast advies over astma ook terecht voor een persoonlijke inhalatie-instructie.