BMI

Wat is BMI?

BMI staat voor Body Mass Index. Uw BMI is een getal wat de verhouding tussen uw lengte en uw gewicht aangeeft. Aan de hand van uw BMI kunt u zien of u een gezond gewicht heeft. 

Hoe BMI berekenen?

U kunt uw BMI berekenen door uw gewicht in kilo's te delen door uw lengte in meters in het kwadraat. Bijvoorbeeld 65 (gewicht in kg) / 1,652 (lengte in meters)² = 23,86. Bij mannen en vrouwen van 18 tot en met 70 jaar geeft een BMI score tussen 18,5 en 25 een gezond gewicht aan. Is uw BMI lager dan 18,5? Dan weegt u te weinig. Is uw BMI hoger dan 25? Dan bent u te zwaar en heeft u overgewicht. Bij een BMI boven de 30 spreken we van obesitas.

Bent u kleiner dan 1,58 of langer dan 1,90 meter? Dan is uw BMI geen betrouwbare maatstaf.  Ook als u een andere lichaamsbouw heeft, bijvoorbeeld als u Aziatisch bent of erg gespierd bent, is het BMI getal niet betrouwbaar. Het BMI kijkt namelijk niet naar verschillen in lichaamsbouw.

Vrouw op gesprek bij de BENU Apotheker

Wat zegt uw BMI over uw gezondheid?

Uw BMI geeft aan of u op een gezond gewicht zit voor uw lengte. Als u een gezond gewicht heeft, heeft u minder kans op hart- en vaatziekten. Hoe hoger uw BMI is, hoe meer last u kunt krijgen van klachten zoals: artrose, vermoeidheid, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen, sommige vormen van kanker en gewrichtsproblemen. Ook kan overgewicht invloed hebben op uw mentale gezondheid: zo kunt u een lager zelfbeeld hebben. 

Wat voor informatie krijgt u uit een meting?

Als uw BMI te hoog is kan dit een teken zijn dat u wat moet doen aan uw gewicht. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Uw BMI kan bijvoorbeeld bij twijfel ook laten zien dat uw gewicht gezond is.

De BMI berekening houdt geen rekening met andere oorzaken van overgewicht of ondergewicht. Daarom is het beter om naar uw BMI te kijken in combinatie met uw buikomvang, cholesterol, bloedsuikerwaarde en uw bloeddruk. Bij een te hoog BMI raden wij aan om 1 keer per 3 maanden een BMI-berekening te doen.

Doe nu de BENU Gezondheidscheck

Met de BENU Gezondheidscheck krijgt u gemakkelijk inzicht in uw gezondheid. U maakt de afspraak zonder doorverwijzing van uw (huis)arts gemakkelijk bij een BENU Apotheek bij u in de buurt. Na de check krijgt u direct de uitslag. Uw BENU zorgverlener biedt u vervolgens deskundig advies hoe u zich zo goed mogelijk kunt voelen.