Veelvoorkomende reisongemakken

Op reis krijgt u sneller te maken met ongemak. Hieronder leest u over 7 veelvoorkomende reisongemakken met een advies wat u het beste kunt doen om het te verlichten. Ter voorbereiding op uw vakantie kunt u de vakantie-checklist gebruiken.

1. Reisziekte 

Reisziekte komt het meest voor bij kinderen van 2 tot 10 jaar. Maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. Er bestaan medicijnen tegen reisziekte. Ze helpen alleen als u ze enige tijd voor vertrek inneemt (zie de bijsluiter). Bekijk de reistabletten in de BENU Webshop.
Let op:  Sommige medicijnen tegen reisziekte kunnen slaperig of suf maken. Deze medicijnen zijn dus niet geschikt als u moet rijden. 

2. Druk op de oren - oorpijn

Heeft u last van pijnlijke druk op uw oren bij vliegreizen? Op een snoepje zuigen of kauwgom kauwen helpt doordat u dan regelmatig slikt. Er zijn ook speciale oordopjes bij BENU verkrijgbaar tegen pijnlijke druk op de oren. Meer informatie vindt u op de pagina Oorpijn tijdens het vliegen.

Een jonge vrouw stapt het vliegtuig in

3. Darmproblemen: diarree of obstipatie (verstopping)  

In het buitenland krijgen veel mensen te maken met veranderingen in de stoelgang. Andere omstandigheden, de hygiëne en ander eten kan leiden tot diarree of tot verstopping. 

Wat moet u doen bij diarree?

Krijgt u op reis last van diarree? Meestal  gaat dat binnen 3 tot 5 dagen vanzelf weer over. Pas alleen wel op voor uitdroging, vooral bij kleine kinderen en ouderen. Zo kunt u uitdroging bij diarree voorkomen:  

  • Drink verdeeld over de dag minstens 1,5 liter (kinderen 1 liter): water, thee, vruchtensap (maar geen grote hoeveelheden appelsap), heldere soep of rijstwater. In heel warme landen heeft u nog meer drinken nodig.  
  • Het beste middel tegen uitdroging is ORS (orale rehydratievloeistof).  
  • Heeft u last van diarree én overgeven? Neem dan om de 3-5 minuten een theelepeltje vocht. Dat zult u waarschijnlijk wel kunnen binnenhouden.  

Wanneer naar de huisarts bij diarree?  

  • Volwassenen: bij veelvuldige, waterdunne diarree die langer dan 3 dagen aanhoudt.  
  • Ouderen boven de 70 jaar: na een dag. 
  • Kinderen onder de 2 jaar: binnen een dag.  
  • Ga ook naar de huisarts als u aanhoudend braakt en bijna niets drinkt.  

Medicijn bij diarree 

Loperamide helpt tegen diarree. Dit medicijn kunt u gebruiken als u niet wilt of kunt wachten tot de diarree vanzelf overgaat. Loperamide is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar (bij jongere kinderen alleen op doktersvoorschrift). U mag het niet gebruiken als u zwanger bent, koorts heeft of als er bloed in uw ontlasting zit.  
Let op: gebruik loperamide niet langer dan 2 dagen achtereen. Anders kunt u last krijgen van verstopping.  

Bekijk alle receptvrije middelen voor diarree in de BENU Webshop.

Wat moet u doen bij obstipatie of verstopping?

Ander eten, een vreemd toilet of stress kunnen leiden tot verstopte darmen. Drink 6 tot 8 glazen water per dag, eet vezelrijk voedsel en zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

Bekijk alle receptvrije middelen bij verstopping in de BENU Webshop.

Tips om diarree te voorkomen

  • Ga hygiënisch om met eten en drinken en vermijd ijsblokjes.
  • Was uw handen vaak en goed met zeep.
  • Eet geen schepijs, ongekookt voedsel, schelpdieren, ongeschild fruit, salades en onvoldoende doorbakken vlees. 
  • Doe de vaat altijd in heet sop en gebruik schone theedoeken. 
  • Bewaar restjes eten en drinken altijd in de koelkast. 

4. Jeuk  (bijvoorbeeld door insectenbeet) 

Insectenbeten, kwallen of brandnetels kunnen jeuk veroorzaken. Dan helpt een verkoelende (menthol)gel vaak goed.  
Let op: bij kinderen jonger dan 2 jaar mag u geen middelen met menthol op de borst smeren, en ook niet bij de neus of mond. Kleine kinderen kunnen hierdoor ademhalingsmoeilijkheden krijgen, of zelfs een ademhalingsstilstand.  

5. Teken

Teken zijn spinachtige insecten en komen voor in bosrijke gebieden. Ze zuigen zich vast op de huid om bloed te drinken. Daarbij kunnen ze (vaak ongemerkt) ziekten overbrengen. Om u tegen teken te beschermen, kunt u het best bedekkende kleding dragen en een insectwerend middel met DEET gebruiken. Een vastgezogen teek verwijdert u met een tekentang of tekenpincet, verkrijgbaar bij BENU.  Meer informatie leest u op: Alles over teken en tekenbeet.

Shop alles voor een insectenbeet en jeuk in de BENU Webshop.

Een backpacker op een markt in Azië

6. Wondjes en schrammen 

Het is belangrijk om wondjes en schrammen goed te ontsmetten. Dat voorkomt infecties. Hiervoor kunt u een povidonjodiumoplossing, chloorhexidine-oplossing of honingzalf/honingverband gebruiken. Bekijk in de BENU Webshop alles voor een goede wondverzorging.

7. Zonnebrand

Probeer altijd zonnebrand te voorkomen. Ga niet te lang in de zon. Vermijd de zon midden op de dag, als de straling het sterkst is. En gebruik een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (minimaal SPF 30). Ook beschermende kleding en een zonnehoed of -pet zijn aan te raden, zeker bij kinderen. Lees hier hoe u de juiste factor en zonbescherming kiest of de tips om uw kind veilig in de zon te laten.  

Let op: smeert u zich in met een insectwerend middel met DEET én een zonnebrandmiddel? Dan werkt het zonproduct minder lang en minder goed.

BENU vakantie-checklist 

Goed voorbereid op reis doet u handige zelfzorgmiddelen mee te nemen. Zo helpt u snel ongemak verlichten. Wij hebben de handige producten voor u op een rijtje gezet in de BENU vakantie-checklist.