Cholesterol

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een belangrijke stof in het lichaam. Het is een bouwstof voor de cellen van het lichaam. Cholesterol is nodig voor het aanmaken van gal en hormonen. Uw lichaam maakt cholesterol aan in de lever en u haalt cholesterol uit eten.

Soorten cholesterol

HDL-cholesterol

HDL neemt cholesterol uit het bloed weg en voert het af naar de lever, waar het wordt afgebroken. Daarom noemen we HDL-cholesterol vaak het ‘goede’ cholesterol. Een HDL-cholesterol waarde boven de 1 mmol/L is goed bij mannen. Voor vrouwen is dat boven de 1,3 mmol/L. Het HDL-cholesterol gehalte in uw bloed mag hoog zijn. Dat is juist goed voor uw bloedvaten.

LDL-cholesterol

LDL vervoert cholesterol via het bloed naar de rest van het lichaam. LDL kan bijvoorbeeld beschadigingen in weefsels herstellen. Bij te veel LDL-cholesterol kan het blijven plakken aan de binnenwand van bloedvaten. Hierdoor kan het bloed er steeds minder goed doorheen stromen en kunnen er hart- en vaatziekten ontstaan. Het LDL-cholesterol wordt daarom ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd. Een LDL-cholesterol onder de 2,5 mmol/L is goed.

Triglyceriden

Daarnaast bestaan er ook triglyceriden. Triglyceride is een vetachtige stof die in het bloed voor komt en nauw verbonden is met cholesterol. Triglyceriden zijn nodig als bron en opslagplaats van energie in het lichaam. Een overmaat hiervan kan echter schadelijk zijn en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Triglyceriden onder de 1,7 mmol/L is goed.

Laat uw cholesterolwaarden opmeten

Bij de Gezondheidscheck richten we ons op het LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, het totaal cholesterol en triglyceriden gehalte in het bloed. Voor de bepaling van het metabool syndroom nemen we het HDL-cholesterol en triglyceriden hierin mee.

Een foto met producten waar onverzadigde vetten in zitten

Ons advies

  • Eet onverzadigde vetten. Deze vetten zijn ontstekingsremmend en daardoor zijn ze goed voor de gezondheid. Deze vetten zitten vooral in: vruchten en zaden (olijven, lijnzaad, avocado’s en olijfolie) en vette vissoorten zoals zalm en makreel.
  • Probeer transvetten te vermijden: deze zitten in koekjes, chips, gebak en frituurhapjes.
  • Eet voldoende groente (minstens 250 gram per dag) en fruit (2 stuks per dag). Vooral rood fruit is goed voor uw cholesterol.
  • Eet dagelijks een handjevol ongezouten noten.
  • Eet (met mate) volkorenproducten zoals volkorenbrood en volkorenpasta.
  • Eet meer producten met vezels. Dit zorgt voor een lager cholesterol. Denk aan: peulvruchten, groente en fruit.
  • Eet minder vlees.
  • Drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag.
  • Rookt u? Probeer dan te stoppen. Roken verlaagt het goede HDL-cholesterol.
  • Beweeg iedere week minstens 150 minuten. Doe daarbij ook 2x per week bot- en spierversterkende activiteiten.