Huidtypen

Er zijn verschillende huidtypes. Een huidtype is aangeboren en kan worden bepaald aan de hand van de talgproductie en de reactie van uw huid op invloeden van buitenaf en binnenuit. Zo kunt u last hebben van acne bij een vette huid en van eczeem bij een droge huid.

Ook kunt u last hebben van rode vlekken in de vorm van rosacea en couperose. Als u al wat ouder bent, kunt u last hebben van rimpels en ouderdomsvlekken. In dit artikel leest u meer over de huidtypes en waar u met uw type huid last van kunt hebben.

Wilt u weten welk huidtype u heeft? Doe dan de BENU Huidanalyse.

Jongeren zitten glimlachend op de grond voor een gele muur

Welke huidtypes zijn er?

Wij verdelen de huid in 10 verschillende typen. Ieder huidtype heeft eigen kenmerken en speciale huidverzorgingsproducten.

Normale huid

Bij een normale huid voelt uw huid niet droog of vet aan en is soepel en glad. De huid is goed gehydrateerd en u heeft bijna nooit puistjes.

Ook een normale huid moet verzorgd worden. Dit kunt u doen met een voedende crème voor de normale huid en zachte reiniging. Lees meer op de pagina Huidverzorging.

Droge huid

Een droge huid heeft een dunne structuur met zichtbare lijntjes. Uw huid voelt strak aan en u heeft vaak last van droge plekjes. Uw huid is mat, voelt ruw aan en u heeft soms last van schilfertjes.

Als u een droge huid heeft dan is het belangrijk om milde producten te gebruiken. Was bijvoorbeeld uw gezicht met een parfumvrije reiniger zonder alcohol of andere uitdrogende ingrediënten. Gebruik ook een vochtinbrengende crème.

Vette huid

Als u een vette huid heeft dan voelt deze dik en ruw aan. U heeft grote, duidelijk zichtbare poriën en uw huid glimt vaak. Ook heeft u vaak last van puistjes of mee-eters.

Probeer bij een vette huid zo min mogelijk producten te gebruiken die de vetproductie bevorderen, zoals agressieve gezichtsreinigers. Gebruik daarnaast lichte huidverzorgingsproducten.

Gevoelige huid

Bij een gevoelige huid raakt uw huid snel geïrriteerd. Ook heeft u vaak last van jeuk, schilferige plekjes, roodheid of een branderig gevoel. Na het douchen voelt uw huid meestal droog aan en kan het jeuken.

Een gevoelige huid heeft milde verzorging nodig. Producten zonder zeep, parfum of alcohol zijn een goede keuze.


Allergische huid

Een allergische reactie van uw huid kan veel oorzaken hebben. Het kan door stof komen, gras, een huisdier of iets dat u heeft gegeten. Het resultaat op uw huid is eczeem, jeuk, bultjes, roodheid of een droge ruwe huid.

Natuurlijk is het bij een allergische huid belangrijk om er achter te komen waar de reactie door komt zodat u deze kunt vermijden. Verder kunt u crèmes gebruiken om de jeuk en rode kleur te verzachten.

Beschadigde huid

Bij een beschadigde huid is de barrièrefunctie van uw huid ziek. Dit betekent dat veel vocht uit uw huid kan verdampen. Ook kunnen irriterende stoffen en bacteriën uw huid binnendringen. Beschadigde huid kan verschillende oorzaken hebben zoals kou en droogte, (brand)wonden, uitslag en eczeem. Hier leest u meer over de behandeling van eczeem.

Het is belangrijk om geen agressieve producten te gebruiken op uw beschadigde huid, dit kan de huid nog verder irriteren. Kies voor producten zonder alcohol of parfum.

Gepigmenteerde huid

Naast lijntjes en rimpels kan de ouder wordende huid te maken krijgen met pigmentvlekken, ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Pigment is de bruine kleurstof die wordt gemaakt door uw huid. Door kleine beetjes pigment af te geven aan de buitenste laag van de huid krijgt uw huid haar kleur. Als dit proces niet goed meer werkt verschijnen er donkere vlekjes op uw huid. Ze komen voornamelijk voor in het gezicht, hals en handen.

Goede zonbescherming is het belangrijkste bij het voorkomen van pigmentvlekken. Ga dus nooit zonder bescherming de zon in. Hier vindt u meer informatie over ouderdomsvlekken.

Rode huid

Rode vlekken kunnen veel verschillende oorzaken hebben en er allemaal anders uit zien. Het kan zijn dat uw huid bijvoorbeeld verbrand is door de zon. Maar rode huid kan ook wijzen op couperose of rosacea.

Het is belangrijk om er achter te komen wat bij u de oorzaak is van uw rode huid. Daarnaast kunt u een milde crème gebruiken om de huid te kalmeren. Ook is het belangrijk uw huid goed te beschermen tegen de zon.

Vochtarme huid

Een vochtarme huid heeft een tekort aan water. Dit is anders dan de droge huid die een tekort heeft aan vet (talg). Een vochtarme huid is te herkennen aan fijne lijntjes, schilfers en een trekkerig gevoel. Vaak is er een glans zichtbaar op uw voorhoofd en wangen. Daarnaast kunnen puistjes een teken zijn van een vochtarme huid.

Als u last heeft van een vochtarme huid dan kunt u het beste een vochtinbrengende crème gebruiken zodat uw huid goed gehydrateerd wordt.

Onzuivere huid

Een onzuivere huid voelt vet aan, heeft duidelijk zichtbare poriën en een grove structuur. Uw huid glimt vaak en heeft altijd last van puistjes, mee-eters en ontstekingen. De acne bacterie kan op een onzuivere huid snel in aantal toenemen. Over acne en de behandeling ervan leest u hier meer.

Bij een onzuivere huid is het belangrijk producten met parfum of alcohol te vermijden. Reinig uw huid niet vaker dan nodig. U kunt als dit nodig is antibiotica in crème of tablet vorm gebruiken om ontstekingen te stoppen of de groei van bacteriën tegen te gaan.

Wilt u goed advies? Vraag het dan aan een apothekersassistente.
De beste producten voor uw huid bestelt u eenvoudig in de BENU Webshop.