Hart- en vaatziekten
Wat zijn hart- en vaatziekten?
Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor verschillende ziekten aan het hart of aan de bloedvaten. Hart- en vaatziekten komen veel voor in Nederland. Hier leest u welke hart- en vaatziekten veel voorkomen, welke signalen hierbij horen en hoe u de kans op hart- en vaatziekten verkleint.
Webinar "Hartfalen en medicijnen" terugkijken?
Het webinar over hartfalen en medicijnen op 17 oktober was een groot succes. Apotheker Lia Hakvoort en cardioloog Petra van Pol gaven heldere uitleg en beantwoordden veel vragen van de deelnemers. Wilt u het webinar terugkijken? Dat kan eenvoudig via deze replay link.
Welke hart- en vaatziekten zijn er?
Alle hartziekten zijn onder te verdelen in een aantal soorten:
- ziektes die ontstaan door een slechte bloedaanleg naar het hart (coronaire hartziekten) of naar de hersenen (cerebrovasculaire aandoeningen). Bijvoorbeeld door slagaderverkalking. De ziektes die hieronder vallen zijn: pijn op de borst (angina pectoris), een hartinfarct (hartaanval) en een beroerte (TIA, herseninfarct en hersenbloeding).
- hartfalen,
- hartritmestoornissen,
- aangeboren hartziektes,
- aandoeningen aan de hartkleppen (endocard), hieronder vallen afwijkingen door ontstekingen, reuma of andere oorzaken.
Bij vaatziekten kunt u denken aan: spataderen, etalagebenen, trombose en longembolie, slagaderverkalking, vernauwing van de halsslagader en de ziekte van Raynaud.
De oorzaken van hart- en vaatziekten
Wat hart- en vaatziekten veroorzaakt verschilt per ziekte. Wel zijn er een aantal factoren die ervoor zorgen dat u meer kans heeft om last te krijgen van hart- en vaatziekten, namelijk: roken, overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte.
De ziektes kunnen ook erfelijk zijn. Ook heeft u een hogere kans op hart- en vaatziekten als u ouder bent dan 40 (mannen) of na de menopauze (vrouwen).
Herken symptomen van hart- en vaatziekten
Er zijn een aantal algemene signalen waar u op kunt letten:
- een blijvende pijn op uw borst (hartinfarct),
- uw hart slaat te snel, te langzaam of onregelmatig (hartritmestoornis),
- u bent sneller moe, benauwd en buiten adem ook wanneer u zich niet inspant (hartfalen),
- u heeft last van verwarde spraak, een scheve mond en een lamme arm (beroerte).
Heeft u last van deze signalen? Neem dan contact op met uw arts. Denkt u een beroerte of een hartaanval te hebben? Bel dan meteen 112.
Hoe hart- en vaatziekten behandelen
De behandeling van hart- en vaatziekten hangt af van de ziekte die u heeft. Vraag uw arts welke behandeling het beste bij u past. In sommige gevallen is er een operatie nodig. U kunt bij hart- en vaatziekten meerdere medicijnen voorgeschreven krijgen. Deze medicijnen ontlasten uw hart of voorkomen (nieuwe) hart- en vaatziekten. De medicijnen neemt u vaak voor een langere tijd, soms levenslang, ook als u al even geen klachten meer heeft gehad.
U kunt (onder andere) deze medicijnen voorgeschreven krijgen:
- Antistollingsmedicijn
Dit medicijn zorgt ervoor dat uw bloed minder stolt. - Cholesterolverlager
Dit middel verlaagt uw cholesterolgehalte in uw bloed en het beschermt de vaatwand. - Bètablokker
Bètablokkers verlagen de hartslag en uw bloeddruk. - Calciumblokker
Een calciumblokker maakt de spieren slapper en maakt de bloedvaten wijder. - Plasmiddel
Dit middel zorgt ervoor dat extra vocht in uw lichaam wordt afgevoerd. Hierdoor hoeft het hart minder hard te werken. - RAS-remmers
Deze middelen zorgen dat de bloedvaten wijder worden en ze verlagen de bloeddruk. Hieronder vallen ACE-remmers en ARB’s (angiotesine-receptor-blokkers) - Nitraat
Nitraat verwijdt de bloedvaten waardoor het hart ontlast wordt. - Medicijnen bij hartritmestoornissen
Er zijn verschillende soorten medicijnen die u kunt krijgen bij een hartritmestoornis. Welke medicijnen u krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie.
Heeft u vragen over medicijnen tegen hart- en vaatziekten? Neem dan contact op met uw BENU Apotheker.
Hart- en vaatziekten voorkomen
Door uw leefstijl aan te passen kunt u de risico’s op hart- en vaatziekten vaak verkleinen. Denk dan aan:
- stoppen met roken,
- voldoende bewegen,
- gezond en afwisselend eten en minder alcohol drinken,
- afvallen wanneer u te zwaar bent,
- letten op uw bloeddruk of uw cholesterol,
- zorg voor ontspanning en weinig stress.
Denkt u dat u een hogere kans heeft op hart- en vaatziekten? Doe dan de BENU Gezondheidscheck. BENU Gezondheidscheck meet verschillende waarden die laten zien of u een hoge kans heeft op hart- en vaatziekten. Hierdoor krijgt u direct inzicht in uw gezondheid en kunt u uw leefstijl aanpassen.