10 tips om gezond af te vallen

Wilt u afvallen? Een dieet kan voor snel resultaat zorgen maar meestal is dit voor de korte termijn. Wilt u gezond afvallen en een resultaat voor de lange termijn? Dan kunt u beter uw levensstijl aanpassen. Lees hieronder de 10 beste tips om gezond af te vallen.

Een man met een wijde broek aan met een meetlint om zijn middel
 1. Meet uw gewicht, BMI en buikomtrek

  Om af te vallen moet u eerst weten waar u begint. Meet dus eerst wat nu uw gewicht en buikomtrek zijn. Dan kunt u tijdens het afvallen het verschil meten. Dat is niet alleen goed voor uw motivatie, maar hierdoor kunt u ook zien of u voldoende doet. Wilt u weten of u gezond bent? Doe dan de BENU Gezondheidscheck. Hierbij worden uw BMI, buikomvang, bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol  gemeten. U krijgt meteen resultaat en persoonlijk advies.

 2. Bedenk een duidelijk en realistisch doel

  Enkel 'afvallen' is niet duidelijk genoeg. Probeer een doel te stellen zoals: “ik wil in 3 maanden 3 kilo afvallen”. Als je een haalbaar doel hebt is het ook makkelijker om afvallen vol te houden. Vindt u dit lastig? Een diëtist kan hierbij helpen.

 3. Houdt bij wat u eet

  Wanneer u weet wat u allemaal eet, kunt u aanpassingen gaan maken. Begin dus met een voedingsdagboek. Schrijf hierin wat u op één dag eet en drinkt. Er zijn handige apps die u hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld de apps Lifesum of MyFitnessPal. Hierin kunt u ook uw afvaldoel toevoegen en bijhouden hoeveel u beweegt. In de apps ziet u meteen in welke producten veel vet en veel calorieën zitten. Let ook eens op hoeveel zout en suiker u eet. Dit kan uw gewicht ook beïnvloeden.

 4. Eet bewust en let op de hoeveelheid

  Als u snel uw eten opeet, merkt u minder snel dat u al vol zit. Ook als u afgeleid bent tijdens het eten, bijvoorbeeld wanneer u TV kijkt, eet u gauw teveel of te snel. Neem dus de tijd om uw eten met aandacht te eten. Eet rustig en neem kleine happen. Zo merkt u sneller wanneer u vol zit. Daarbij proeft u het eten ook beter! Een kleiner bord gebruiken of een kleinere portie opscheppen kunnen ook helpen om niet meer te eten dan nodig.

 5. Ga voor de gezonde keuzes

  Het is belangrijk dat u uw lichaam 'voedt' in plaats van 'vult'. Als u de juiste combinatie van voedingsstoffen binnen krijgt zult u zich beter gaan voelen. U krijgt dan ook meer energie om te bewegen. Kies voor volkoren producten (volkoren brood, -rijst, -pasta), eet gevarieerd, eet minder verzadigd vet en eet zoveel mogelijk vers om teveel aan suiker te vermijden. Maak van groente eens het hoofdingrediënt en kies voor fruit als tussendoortje. Bekijk eens de 10 tips om meer vezels te eten en de 10 tips om minder suiker te eten.

 6. Drink voldoende water

  Wanneer u water of thee drinkt heeft u sneller een vol gevoel. Hierdoor gaat u minder eten. Uw lichaam heeft per dag ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Dit is ongeveer 8 tot 10 glazen water op één dag. Vermijd drankjes met suiker, zoals cola en vruchtensap. Hier zitten veel calorieën in. Probeer ook zo min mogelijk alcohol te drinken. Let op! U kunt ook teveel drinken, drink dus niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid water.

 7. Slaap genoeg

  Slaapt u slecht? Als uw nachtrust verstoord wordt, beïnvloed dit uw eetlust, stofwisseling en motivatie. Het kan zijn dat u sneller gaat snacken of slechter gaat eten wanneer u slecht heeft geslapen. Probeer dus iedere nacht ongeveer 7 tot 9 uur te slapen. Meer weten? Lees hier hoeveel uur u moet slapen.

 8. Beweeg meer

  Bewegen is een belangrijk deel van afvallen. Dit gaat niet alleen om sporten. Pak bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift. Of maak een wandeling in de lunchpauze of na het avondeten. Begin met kleine veranderingen in uw dagelijkse leven en bouw dit op naar tenminste 150 minuten intensief bewegen per week. Begint u met een nieuwe sport? Bouw dan rustig op om zo blessures te voorkomen. Bekijk hier 10 tips om meer te bewegen.

 9. Haal alleen gezonde snacks in huis

  Als u lekkers in huis hebt is de verleiding groot om te gaan snoepen. Dit kunt u beter niet doen. Koop dus geen chocolade, chips of andere calorierijke snacks. Probeer eens gezondere snacks of snoepgroenten zoals: komkommer, radijsjes, bleekselderij, snacktomaatjes, wortels en paprika. Bekijk ook eens de 10 tips om meer groente en fruit te eten.

 10. Heeft u honger wanneer u net gegeten heeft? Zoek afleiding!

  Zin om te snacken? Als u zichzelf verveelt heeft u meer zin in een snack. Probeer uzelf dan af te leiden. Loop een rondje, bel een vriend of vriendin op of lees een boek. Vaak vergeet u dan dat u trek heeft, of gaat de trek vanzelf over.

Wilt u weten hoe het gaat met uw gezondheid? Doe dan de BENU Gezondheidscheck. Hierbij krijgt u meteen de uitslag en ook advies over uw gezondheid.