Stemmingswisselingen

Wat zijn stemmingswisselingen?

Bij stemmingswisselingen kunnen positieve en negatieve emoties elkaar snel opvolgen. Het ene moment zit u goed in uw vel en bent u vrolijk en gelukkig, terwijl u zich bijvoorbeeld een tijdje later weer somber en verdrietig voelt. Vaak weet u niet eens waarom u zich zo voelt. Dit kan voor uzelf maar ook voor anderen vervelend zijn. Het komt bij zowel mannen als vrouwen even vaak voor.

Wat zijn oorzaken van stemmingswisselingen?

Er zijn verschillende oorzaken van stemmingswisselingen. De meest voorkomende zijn:

  • Voeding
    Door schommelingen in uw bloedsuiker kunnen stemmingswisselingen voorkomen. Bij het eten van snelle koolhydraten heeft u meer last van stemmingswisselingen. Frisdrank, ijs, koek, snoep en producten als witbrood en witte rijst zijn voorbeelden van snelle koolhydraten. Deze koolhydraten zorgen voor een hoge piek in uw bloedsuikerspiegel en daarna een snelle daling. Door deze schommeling kunt u last hebben van uw humeur. Drugs en alcohol gebruik kunnen ook uw stemming veranderen. Lees alles over gezond eten.

  • Slaapritme
    Goed slapen is belangrijk voor uw gezondheid. Het helpt uw lichaam en geest om te herstellen en te ontspannen. Door een slechte nachtrust kunt u last hebben van o.a. stemmingswisselingen. Bekijk 10 tips om beter te slapen.

  • Psychische oorzaken
    Psychische klachten en problemen kunnen bijdragen aan stemmingswisselingen. Deze stoornissen worden vaak beschreven als stemmingsstoornissen. Hieronder vallen onder andere: bipolaire stoornis en depressieve stoornis. Ook van ADHD, schizofrenie en dementie kunnen stemmingswisselingen een symptoom zijn.

  • Hormonen
    Hormonen hebben een grote invloed op uw stemming. Stemmingswisselingen kunnen plaatsvinden in periodes van hormonale veranderingen zoals bij de puberteit, zwangerschap, menstruatie en de overgang.

Vrouw en kind een fruit aan de keukentafel.

Stemmingswisselingen tijdens de overgang

Bij de overgang van de vrouw komt stemmingswisseling vaak voor. Vaak worden irritaties versterkt door andere overgangsverschijnselen, zoals slapeloosheid en opvliegers. Elke vrouw ervaart de stemmingswisselingen tijdens de overgang anders. Voorbeelden van stemmingen tijdens de overgang zijn:

  • Prikkelbaarheid;
  • Huilbuien/verdrietig;
  • Neerslachtige gevoelens of zelfs depressiviteit;
  • Lusteloosheid;
  • Intolerantie;
  • Gevoelens van stress.

Tip bij stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen zijn eigenlijk heel normaal tijdens de overgang. Als deze emoties opspelen, is het als vrouw belangrijk om deze te erkennen, zodat u er beter op in kan spelen en er makkelijker mee om kunt gaan.

Naast ze erkennen en accepteren helpen de volgende tips:

Oudere dame in gesprek met kleindochter in het park

Daling oestrogeen en progesteron tijdens de overgang

Tijdens de overgang daalt geleidelijk aan de aanmaak van oestrogeen en progesteron. Hierdoor zijn er vaak hormoonschommelingen. Deze hormoonschommelingen kunnen al van invloed zijn op uw humeur, maar het zorgt er daarnaast ook voor dat de aanmaak van serotonine daalt. Serotonine is het gelukshormoon dat uw stemming voor een groot deel bepaald.