
Pijn is een waarschuwingssignaal van uw lichaam: iets in uw lichaam is beschadigd of wordt overbelast. Bijvoorbeeld doordat u een wond, een ontsteking of een ziekte heeft.
Er zijn verschillende soorten pijn. Grofweg zijn er twee soorten:
Deze pijn heeft vaak een duidelijke oorzaak. Iets in uw lichaam is beschadigd of werkt niet goed. Dan geven de zenuwen in het beschadigde lichaamsdeel geven pijnsignalen af.
Als u langdurig pijn heeft, kunnen uw zenuwen overgevoelig worden. Dan blijven ze seintjes (pijnprikkels) naar uw hersenen sturen, ook als daar geen aanleiding (meer) voor is. Hierdoor kan het voorkomen dat u pijn blijft voelen, terwijl u eigenlijk al hersteld bent van uw wond, ontsteking of ziekte. Overgevoelige zenuwen kunnen ook een rol spelen bij sommige soorten chronische pijn.
Pijn kan allerlei oorzaken hebben, zoals een beschadiging, ontsteking, zwelling, beknelling of verstopping. Ook bijvoorbeeld zuurstoftekort, overbelasting en spanning kunnen pijn veroorzaken.
Bij sommige aandoeningen is niet duidelijk hoe de pijn ontstaat. Bijvoorbeeld bij migraine (hoofdpijn), of buikpijn bij een prikkelbare darm. Het komt ook voor dat er geen duidelijke lichamelijke oorzaak voor de pijn is, maar dat emotionele of sociale factoren meespelen.
Om pijn te voorkomen, is een gezonde leefstijl belangrijk. Voldoende afleiding, beweging en ontspanning kunnen helpen om pijn te voorkomen. Ook gezonde voeding is belangrijk.
Toch kan een gezonde leefstijl pijnklachten niet altijd voorkomen. Heeft u pijn? Ga dan na wat de oorzaak zou kunnen zijn en probeer daar wat aan te doen. Gaat het om aandoeningen die behandeld moeten worden? Schakel dan professionele zorgverleners in.
Uw gedachten en gevoelens bepalen voor een deel hoe u pijn ervaart. Ook de reacties van uw omgeving spelen een rol bij uw pijnbeleving. Een optimistische levenshouding kan ervoor zorgen dat u minder snel pijn zult ervaren.
Het omgekeerde geldt ook: angst, spanning, bezorgdheid, onzekerheid en eenzaamheid kunnen uw pijn verergeren. Bovendien kan de pijn zelf ook angst, spanning, bezorgdheid en onzekerheid oproepen.
Zorg voor voldoende beweging
Zorg voor voldoende ontspanning
Het is niet verstandig om pijn te negeren. U kunt beter maatregelen nemen om uzelf te beschermen en de oorzaak van de pijn te bestrijden. Dat kunt u op verschillende manieren doen. Welke behandeling wenselijk is, hangt af van de soort pijn die u voelt.
Heeft u pijn zonder duidelijke oorzaak? Dan kunt u afwachten of de pijn vanzelf minder wordt. Bewegen kan helpen om de klachten te verminderen. Ook bij pijn aan spieren en gewrichten kunt u proberen om zo veel mogelijk door te gaan met uw dagelijkse bezigheden. Let op: neemt de pijn door bewegen toe? Doe het dan rustiger aan en verdeel uw activiteiten over de dag.
Als het weer beter gaat, kunt u uw werkzaamheden weer rustig oppakken en de pijnstillers geleidelijk afbouwen.
Is uw pijn heftig, houdt hij lang aan, neemt hij toe, of komt hij steeds terug? Ga dan naar uw huisarts. Als de oorzaak behandeld is, gaat de pijn meestal over.
Heeft u langdurig pijn of komt de pijn steeds terug? Dan heeft u misschien vaker pijnstillers nodig, of andere pijnstillers. Dit kunt u bespreken met uw huisarts.
Een positieve houding kan uw pijn verminderen.
In de volgende gevallen is het raadzaam om naar uw huisarts te gaan:
als de pijn heftig is, lang aanhoudt (of langer dan verwacht), toeneemt of steeds terugkomt
als de pijn niet afneemt of als pijnstillers onvoldoende helpen
als u twijfelt of u bepaalde pijnstillers mag gebruiken
als u last heeft van bijwerkingen door de pijnstillers (bijvoorbeeld maagklachten)
als het niet lukt om regelmatig te bewegen en uw dagelijkse bezigheden geleidelijk op te pakken
als u ook last heeft van angst en sombere gedachten
als u bij de pijn ook koorts krijgt
als u pijn heeft en zich daarbij ziek(er) gaat voelen
Let op: krijgt u bij pijn ook last van benauwdheid, pijn op de borst, heftig transpireren, sufheid, braken, bloed opgeven of bloed bij de ontlasting? Bel dan direct uw huisarts!
Bij pijnklachten kunnen onderstaande medicijnen helpen. Lichte pijnstillers zijn vrij verkrijgbaar. Zwaardere pijnstillers kunt u alleen op recept van uw huisarts of specialist krijgen. BENU verkoopt verschillende soorten pijnstillers in de apotheek en in de BENU Webshop. Uw apotheker adviseert u graag over welke pijnstiller het best bij uw situatie past.
Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend.
Deze middelen werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend.