Alles over weerstand

Wat is weerstand?

Weerstand is het vermogen van uw lichaam om u te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf, zodat u minder snel ziek wordt.

Hoe goed is uw weerstand?

De hoogte van uw weerstand hangt af van uw afweersysteem ofwel immuunsysteem. Dit systeem bestaat uit antistoffen en witte bloedcellen. Samen bestrijden die continu de bacteriën en virussen die uw lichaam binnendringen en uw gezondheid bedreigen.

Hoe werkt het immuunsysteem?

Uw immuunsysteem bestaat grofweg uit twee soorten: specifieke weerstand (tegen specifieke ziekten) en non-specifieke weerstand (algemene bescherming). Hoe hoger uw weerstand, hoe beter u bestand bent tegen ziekten. Daarom is het raadzaam om uw weerstand te verhogen door een gezonde leefstijl.

Oorzaken van een verlaagde weerstand

Als u een ongezonde leefstijl heeft en een ongezond voedingspatroon dan verlaagt dat uw weerstand. Denk aan factoren zoals:

  • slaapgebrek,
  • te weinig lichaamsbeweging,
  • stress
  • ongezonde voeding

Ook andere factoren kunnen uw weerstand verlagen, zoals:

  • bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld kankermedicijnen, hormonen of prednison)
  • bepaalde ziekten (bijvoorbeeld aids)

Bekijk ook tips en informatie voor een gezonde leefstijl.

Gevolgen van een verlaagde weerstand 

Een verlaagde weerstand maakt u kwetsbaarder voor ziekten en infecties. Als uw weerstand laag is, heeft u een grotere kans op infectieziekten door micro-organismen. De bekendste infectieziekten die kunnen ontstaan door een te lage weerstand zijn griep en verkoudheid.

Ook bent u dan vatbaarder voor ziekten als bijvoorbeeld klierkoorts, herpes en het HIV-virus. Bovendien kan een verlaagde weerstand ertoe leiden dat u ernstiger ziek wordt, of complicaties krijgt als longontsteking en hersenvliesontsteking.

Een gezin speelt lachend in de herfst bladen

Uw weerstand verhogen

Een goede weerstand is daarom dus heel belangrijk voor uw gezondheid. Goede weerstand begint met een gezonde leefstijl. Daarmee kunt u uw weerstand op peil houden of verhogen.

Zorg dat u een goede balans krijgt tussen inspanning (beweging/sport) en ontspanning (rust/slaap). Daarnaast is gezonde voeding heel belangrijk. Uw lichaam heeft voldoende vitaminen en mineralen uit voeding nodig voor uw afweersysteem. Een aanvulling van een vitamine-supplement op uw dagelijkse voeding kan u hierbij ondersteunen.

Tips om weerstand te verhogen

Wij hebben verschillende tips op een rijtje gezet om u op weg te helpen naar een gezonde(re) leefstijl:

Ook vindt u op onze site alles over ontspannen, slapen en gezond bewegen.

Voor extra ondersteuning op uw dagelijkse voeding kunt u extra vitaminen slikken. U vindt ze in de herfst en winter met korting in uw BENU apotheek en in de BENU Webshop.

Tips om uw weerstand te verhogen

  • Zorg voor voldoende beweging.
  • Neem voldoende rust.
  • Eet gezond en gevarieerd.
  • Werk aan een gezond gewicht.