Allergie voor medicijnen

Wat is medicijnenallergie?

Bij een medicijnenallergie is uw lichaam overgevoelig voor een bepaald medicijn. Wanneer u dit medicijn binnen krijgt komt uw afweersysteem in actie. Dit zorgt voor een allergische reactie. Dit merkt u binnen een paar minuten of pas na een paar uur. De klachten wisselen van mild tot levensbedreigend.

Apothekers met medicijn in de hand

Symptomen van medicijnenallergie

U kunt één of meerdere symptomen tegelijk ervaren als u allergisch bent voor een medicijn. In het ergste geval kan een combinatie van symptomen (anafylactische shock) leiden tot bewusteloosheid en zelfs overlijden. De meest voorkomende klachten zijn:

 • jeuk
 • huiduitslag
 • galbulten/netelroos
 • zwellingen in gezicht/keel
 • ademnood
 • snel dalende bloeddruk
 • onregelmatige hartslag

Oorzaken van medicijnenallergie

Waarom u allergisch bent voor bepaalde medicijnen is niet duidelijk. Wel is bekend dat factoren als erfelijkheid en manier van leven een rol spelen.

Allergie of bijwerking?

Een allergische reactie is anders dan een ‘gewone’ bijwerking. Bijwerkingen zijn het gevolg van de werking van het medicijn. Zo zorgt een neusspray ervoor dat de bloedvaatjes in uw neus samentrekken. Daardoor neemt de zwelling af. Maar die neusspray kan ook op een andere plek in uw lichaam de bloedvaatjes laten samentrekken. Dit kan een versnelde hartslag, duizeligheid of hoofdpijn veroorzaken.

Tips bij medicijnallergie

 • Geef uw medicijnenallergie door aan uw BENU Apotheek. Zo bouwt u een extra controle in om niet nog een keer een medicijn te krijgen waar u allergisch voor bent. 
 • Vraag uw BENU Apotheek om een medisch paspoort met uw medicijnenallergie in het Engels. Handig bij noodgevallen en in het buitenland.

Bij een allergische reactie is niet het medicijn maar uw immuunsysteem dat zorgt voor de klachten. Om onbekende redenen ziet uw lichaam het medicijn als ‘vijand’. De eerste keer krijgt u nog geen allergische reactie. Wel krijgt de stof het label ‘vijandig’. De volgende keer dat u dit medicijn inneemt, komt het lichaam met een afweerreactie. Die veroorzaakt de allergische klachten.

Twijfelt u of u last heeft van een bijwerking of een allergische reactie op een bepaald medicijn? Vraag dan uw BENU Apotheek om advies.

Medicijnenallergie behandelen en voorkomen

Een medicijnenallergie is niet te genezen. Het beste advies om allergische reacties te voorkomen, is te stoppen met het medicijn. Het is belangrijk om de allergie door te geven aan uw BENU Apotheek, zodat zij uw allergie vast kunnen leggen en hier altijd rekening mee kunnen houden. Het kan ook zijn dat er overgevoeligheid ontstaat in combinatie met andere medicijnen. Uw BENU Apotheek kan u hierover informeren en eventueel op zoek gaan naar alternatieve medicijnen.

Zijn er geen andere mogelijkheden voor het medicijn waarvoor u gevoelig op reageert? En is de reactie niet ernstig? Dan kan uw apotheker en uw arts in overleg met u besluiten toch door te gaan met dit medicijn

U krijgt dan eventueel beschermende medicijnen die de klachten onderdrukken. Of de dosering van het medicijn wordt langzaam opgebouwd, zodat het lichaam langzaam kan wennen en zich kan instellen op het nieuwe medicijn. Hierdoor wordt het risico op bijwerkingen verkleind.

Allergene medicijnen

Medicijnen die vaker allergische reacties oproepen zijn:

 • antibiotica (zoals penicilline en amoxicilline)
 • pijnstillers (zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac en aspirine)
 • narcosemiddelen (zoals bupivacaïne)
 • oog- en oordruppels
 • synthetische insuline

Gebruikt u één van bovenstaande geneesmiddelen en twijfelt u of u allergisch bent? Vraag uw BENU Apotheek om advies.