Nieuw duurzaam distributiecentrum

Brocacef Groep, het moederbedrijf van BENU, is de bouw van een duurzaam distributiecentrum gestart op Business Park Osdorp in Amsterdam. Vanuit het duurzame multifunctionele DC belevert Brocacef onder andere de BENU apotheken. 

Duurzaam gebouw

Het nieuwe distributiecentrum (DC) krijgt 5.880 zonnepanelen op het dak, zonwerend glas en LED-verlichting voorzien van schemerschakeling. Op het terrein komen veel planten en bomen. Het regenwater wordt niet via het riool afgevoerd, maar via bodeminfiltratie terug gebracht in de bodem. Met de bouw van het nieuwe DC dat het huidige DC vervangt, verdubbeld de productiecapaciteit.

Natuur inclusieve garage

De parkeergarage van ca. 8.000 m2 wordt ‘natuur inclusief’ met beplanting op de gevel. Dit zorgt niet alleen voor een groene uitstraling, maar dempt ook het verkeersgeluid en zuivert de lucht. Er komt een fietsenstalling met oplaadpunten voor e-bikes en naast de oplaadpunten op het buitenterrein voor de stadsdistributie komen er in de parkeergarage ook laadpalen voor elektrische auto’s. Eind 2022 wordt het pand bouwkundig opgeleverd en halverwege 2023 operationeel. 

Impressie van het toekomstige distributiecentrum van Brocacef in Amsterdam

Duurzame stadsdistributie

De locatie aan de rand van de stad en een optimale planning zorgen voor minder kilometers naar klanten en ook voor minder kilometers door de stad. Er zijn dan minder voertuigen nodig. Ook worden er elektrische voertuigen ingezet. In totaal wordt er een reductie van 30.000 kilo CO2 gerealiseerd.

Samenwerking en ambities

Het distributiecentrum wordt duurzaam gebouwd door Heembouw naar een ontwerp van Heembouw Architecten, in samenwerking met gebiedsontwikkelaar SADC en eigenaar GLP.

Peter de Jong, CEO Brocacef Groep: “Brocacef wil de zorgpartner zijn waar mensen bewust voor kiezen. Zorgdragen voor een betere leefomgeving past hierbij en daarom willen wij in 2030 een CO2 neutrale bedrijfsvoering gerealiseerd hebben. Samen met Heembouw en SADC draagt Brocacef met de bouw bij aan duurzame stadsdistributie in Amsterdam.”

Deze ambities liggen in lijn met de ambities van Heembouw rondom duurzaamheid. Rinus Verhey, directeur Bedrijfsruimten: “We zijn ons bewust van de impact van ons handelen op de planeet en zijn oprecht gedreven om het beter te doen. Het is mooi om die ambities te delen met Brocacef, en dit duurzame pand te realiseren”.

Over BENU

BENU zet zich dagelijks inzet voor de gezondheid van mensen. BENU is daar waar mensen behoefte hebben aan advies over een gezonde leefstijl, de juiste medicijnen, zelfzorgproducten en medische hulpmiddelen. Thuis en in apotheken. BENU is met 3.500 medewerkers en ruim 3,4 miljoen klanten onderdeel van Brocacef Groep N.V., een groep van ondernemingen actief op het gebied van de gezondheidszorg. Bij Brocacef Groep werken ca. 5.400 medewerkers. benu.nl

Bekijk hier meer duurzaamheidsinitiatieven van BENU.