Alles over een koortslip

Heeft u last van een koortslip? Dan herkent u de pijnlijke blaasjes op of rond uw lippen vast wel. Ongeveer een op de drie mensen is besmet met het herpesvirus, dat een koortslip veroorzaakt. Een koortslip is erg besmettelijk en kan pijnlijk zijn. We vertellen u graag meer over de oorzaken, symptomen en behandeling van een koortslip.

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een infectie van de huid die wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Herpes wordt van mens op mens overgedragen. U kunt herpes in uw lichaam hebben zonder dat u het weet. Het virus kan actief worden door bijvoorbeeld stress, vermoeidheid, zonlicht of als u ziek bent. Herpes blijft levenslang in het lichaam aanwezig. Na de eerste aanval blijft een koortslip regelmatig terugkomen.

Mond met koortslip

Een koortslip is besmettelijk

Herpes wordt gemakkelijk overgedragen. U moet daarom altijd uitkijken met een koortslip, vooral als de blaasjes open zijn en vocht afscheiden. Dit vocht is gemakkelijk over te dragen. Bijvoorbeeld door zoenen, het delen van spullen als lippenbalsem en seks. Maar ook handen en knuffelen kunnen het virus al aan een ander geven. Een koortslip kan ook herpes op de geslachtsdelen geven als iemand met een koortslip orale seks geeft. 

Symptomen van een koortslip

De eerste keer dat u een koortslip krijgt, kunt u zich niet lekker voelen of last hebben van koorts. Daarna herkent u een beginnende koortslip aan een tintelend of jeukend gevoel op de lippen. Vervolgens ontstaan er kleine, rode blaasjes. Deze plekjes veranderen in pijnlijke blaasjes gevuld met vocht. De blaasjes kunnen openbarsten. Na het openbarsten ontstaan er korstjes. Krab de korstjes niet open, want dan kan er een litteken ontstaan.
Uiteindelijk ruimt het lichaam deze plekjes weer op. Dit duurt gemiddeld tien dagen. Het virus sluimert vervolgens in het lichaam verder en openbaart zich levenslang regelmatig, bijvoorbeeld tijdens een verlaagde weerstand.

Is een koortslip gevaarlijk?

Voor de meeste mensen kan een koortslip niet veel kwaad. Voor sommigen kan een koortslip wel gevaarlijk zijn:

 • Pasgeboren baby’s
 • Mensen die geen goede afweer hebben
 • Mensen met erge eczeem

Koortslip en baby’s

Baby’s hebben nog geen goed ontwikkeld afweersysteem. Een koortslip kan daarom levensbedreigend zijn voor baby’s. Herpes kan bij baby’s zorgen voor hersenvliesontsteking of een ontsteking in het hersenweefsel. Het wordt daarom afgeraden mensen met een koortslip op kraamvisite te laten komen. 

Bent u zelf net ouder geworden en heeft u een koortslip? Draag dan een mondkapje en was de handen goed. Zogende moeders moeten goed opletten dat de tepel geen blaasjes krijgt. Als dit wel het geval is, moet de borstvoeding stopgezet worden om besmetting bij de baby te voorkomen.

Een koortslip behandelen

Heeft u een koortslip? Dan wilt u hier natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf. Hoewel de koortslip na zeven tot tien dagen vanzelf wegtrekt, kunt u de genezing versnellen. Dat doet u met koortslipcrème, een patch of balsem. BENU Webshop heeft een breed assortiment aan middelen tegen een koortslip, zoals Compeed lipblaasjes Invisble Patch, Livsane Lipgel Zinksulfaat en koortslipcrèmes met aciclovir. U bekijkt hier alle middelen tegen een koortslip in de BENU Webshop.

U kunt de behandeling starten zodra de koortslip ontstaat. Tegen de pijn mag u paracetamol nemen. Koude kompressen kunnen helpen tegen de zwelling.

Wanneer naar de huisarts met een koortslip?

 • Als u weinig last heeft van de koortslip hoeft u niet naar de huisarts te bellen. Neem altijd contact op in de volgende gevallen:
 • Als u een koortslip heeft en uw baby krijgt wordt ziek, krijgt blaasjes in en op de mond, blaasjes rond de ogen of rode ogen.
 • Als u zelf in een van deze situaties komt:
  • Blaasjes op of rond de ogen
  • Pijnlijke, rode ogen
  • Koortslipblaasjes op eczeemplekken
  • U heeft een slechte afweer, bijvoorbeeld door kanker of chemotherapie
  • U krijgt blaasjes op de vagina of penis
  • U bent zwanger en in de weken voor de bevalling krijgt u blaasjes op de schaamlippen of in de vagina
  • De koortslip ziet er anders uit dan u gewend bent
  • De koortslip is na twee weken nog niet weg
  • U hebt vaak een erge koortslip en geneesmiddelen helpen niet