Cholesterol

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een belangrijke stof in het lichaam. Cholesterol wordt vooral door de lever aangemaakt. De rest van de cholesterol komt uit eten. Het is een bouwstof voor de cellen van het lichaam. Verder is cholesterol ook nodig voor het aanmaken van gal, hormonen en vitamine D.

Er zijn twee soorten cholesterol: HDL-cholesterol en LDL-cholesterol.

Een BENU Gezondheidscheck gesprek met een BENU Apotheker

Wat zegt uw HDL-cholesterolwaarde over uw gezondheid?

HDL-cholesterol is goed, deze ruimt slechte deeltjes van vet uit de bloedvaten op. Deze deeltjes worden dan in de lever afgebroken. Een HDL-cholesterolwaarde boven de 1mmol/L is goed voor mannen. Voor vrouwen is dat boven de 1,3 mmol/L.

Wat zegt uw LDL-cholesterolwaarde over uw gezondheid?

LDL-cholesterol is de slechte variant. Deze blijft plakken aan de wanden van de bloedvaten. Hierdoor kan het bloed steeds minder goed doorstromen. U kunt dan last krijgen van hart en vaatziekten.

Hoe lager uw LDL-cholesterol is, hoe beter. Een LDL-cholesterol waarde onder de 2,5 mmol/l is bij de meeste mensen goed. 

Triglyceriden

Triglyceride is een vetachtige stof die in het bloed voor komt en nauw verbonden is met cholesterol. Triglyceriden zijn nodig als bron en opslagplaats van energie in het lichaam. Een overmaat hiervan kan echter schadelijk zijn en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Triglyceriden onder de 1,7 mmol/L is goed.

Doe nu de BENU Gezondheidscheck

Met de BENU Gezondheidscheck krijgt u gemakkelijk inzicht in uw cholesterolwaarden. Na de check krijgt u direct de uitslag. 

U maakt de afspraak zonder doorverwijzing van uw (huis)arts gemakkelijk bij een BENU Apotheek bij u in de buurt. In de meeste gevallen krijgt u de BENU Gezondheidscheck vergoed door uw zorgverzekering.