Oorpijn tijdens het vliegen?

Vliegen met oorpijn maakt uw reis niet prettig. In dit artikel leest u wat hiervan de oorzaken zijn en wat u ertegen kunt doen.
Een vrouw kijkt glimlachend uit het vliegtuigraam

Oorzaken van oorpijn tijdens het vliegen

De buis van Eustachius functioneert minder goed als deze te nauw is. In de meeste gevallen komt dat door een verkoudheid. Deze zorgt ervoor dat het slijmvlies in de buis dikker wordt en verstopt raakt. Dit zorgt voor druk en pijn in het oor.

Andere oorzaken van een slecht functionerende buis van Eustachius zijn allergie, neusbijholteontsteking en neuspoliepen. Naast deze tijdelijke oorzaken kan de buis ook blijvend nauw zijn. Doordat u daarmee geboren bent, of door littekens die zijn ontstaan na een ontsteking van de neusamandelen of het oor. Een combinatie van tijdelijke en blijvende oorzaken van een vernauwde buis van Eustachius zorgt voor meer oorpijn.

Tips tegen oorpijn tijdens de vlucht

Heeft u tijdens uw vliegreis oorpijn? Probeer met deze tips de buis van Eustachius te openen.

  • Slikken
  • Gapen
  • Kauwen
  • Drinken met de neus dicht
  • Voorzichtig uitblazen met gesloten neus en mond

Oorpijn tijdens vliegen voorkomen

De FlyFit oordopjes van Alpine reguleren de oncomfortabele druk op de trommelvliezen tijdens het opstijgen of landen van een vliegtuig. Deze kunnen helpen als u snel last heeft van oorpijn.

Bent u verkouden? Of denkt u dat u om een andere reden oorpijn krijgt tijdens het vliegen? Neem dan contact op met een arts. Deze kan u adviseren of het verstandig is om te gaan vliegen.