Hitte en medicijnen
Met welke aandoeningen moet u extra opletten met warm weer?
Medicijnen die worden gebruikt bij onderstaande aandoeningen kunnen invloed hebben op hoe de temperatuur in uw lichaam wordt geregeld.
-
Hartaandoeningen
Bij hartaandoeningen krijgt u medicijnen die bij hitte de water- en zoutwaarden in het lichaam kunnen veranderen. Daardoor kunt u zich niet lekker voelen, minder zweten en uitdrogen. -
Hoge bloeddruk
Ook medicijnen die worden voorgeschreven bij een hoge bloeddruk hebben invloed op de water- en zoutwaarden in het lichaam. Bij hitte kunt u zich minder goed voelen, te weinig zweten en heeft u kans op uitdroging. -
Ontlastingsaandoeningen
Heeft u problemen met uw ontlasting (poep)? Dan is het met warm weer nog belangrijker dat u voldoende drinkt. U heeft 2 liter water per dag nodig met warm weer. -
Hersenaandoeningen
Gebruikt u medicijnen tegen de ziekte van Parkinson of tegen een psychose? Dan kunnen deze ervoor zorgen dat u te weinig zweet. Daardoor koelt uw lichaam minder goed af. Zorg dat u extra drinkt.
Wat kunt u doen om uitdroging tegen te gaan?
Op warme dagen is het belangrijk dat u voldoende drinkt. Uw lichaam heeft namelijk vocht nodig om de warmte af te kunnen voeren. Drink minimaal 2 liter per dag.
Lees ook: 5 tips om voldoende water te drinken.
Is uw urine donkerder dan normaal of hoeft u minder vaak te plassen? Zorg dan dat u méér drinkt. Daarnaast is het beter om geen dranken met alcohol, cafeïne of veel suiker te drinken. Hierdoor plast u vocht sneller uit.
Tips bij een hittegolf
- Zoek de koelte op.
- Drink minimaal 2 liter vocht per dag.
- Drink regelmatig kleine beetjes.
- Houd het drinken bij de hand.
- Drink geen dranken met alcohol, cafeïne of veel suiker.
Hoe medicijnen bewaren in de hitte?
Op het etiket, in de bijsluiter of in de medicijninformatie leest u hoe u uw medicijn het best kunt bewaren. Ontbreekt het bewaaradvies? Voor de meeste medicijnen geldt: bewaren bij kamertemperatuur (maximaal 25°C) in een droge afgesloten kast. Ook bij een hittegolf blijven uw medicijnen hierin goed.
Zorg er daarnaast voor dat kinderen niet bij uw medicijnen kunnen. Lees ook: medicijnvergiftiging bij kinderen.
Leg uw medicijnen nooit zomaar in de koelkast, maar check altijd eerst de bijsluiter van het medicijn. Neem bij twijfel contact op met uw BENU Apotheek.