Joeri zorgt voor de gezondheidschecks

“De BENU Gezondheidscheck biedt mij de mogelijkheid om 1-op-1 contact te hebben met mijn klanten. Dat geeft de ruimte om je te verdiepen in iemands leven”, vertelt apotheker Joeri Arkink. “Doordat een patiënt zich kwetsbaar opstelt en zijn hele leven op tafel legt, krijg ik een goed beeld. Een klant kiest hier zelf voor. Als ze open staan voor mijn adviezen  kan ik optimale ondersteuning geven bij het verbeteren van hun gezondheid en leefstijl.”
Joeri apotheker in gesprek

Joeri werkt bij BENU als beherend apotheker (eindverantwoordelijk in de apotheek), bij apotheek BENU Koning en Mooij in Bussum. Hij werkt nauw samen met zijn collega’s in zijn eigen apotheek, met de andere BENU apotheek in Bussum en collega’s in de regio.

Metabool syndroom

Joeri vertelt welke klanten hij uitnodigt voor de BENU Gezondheidscheck: “Het zijn mensen die typisch niet bij de huisarts komen, ze gebruiken geen medicijnen en hebben geen chronische aandoeningen. Ik spreek daardoor klanten die normaal niet vaak in de apotheek komen. Ze staan in ons apotheek systeem, omdat ze ooit eens zalfje of pilletje hebben gehaald.

We richten ons op mensen die bijna nooit een huisarts of apotheker zien, maar misschien wel een verhoogd risico hebben op het metabool syndroom.” Het metabool syndroom is een combinatie van vijf gezondheidsklachten rond de stofwisseling die met elkaar te maken hebben.

De BENU Gezondheidscheck is de APK voor je gezondheid.

Apotheker Joeri Arkink

“Tijdens de Gezondheidscheck meet ik daarom het gewicht, de bloeddruk, bloedsuiker, cholesterol en de buikomvang. Ik vraag ook of iemand last heeft van stress, slapeloosheid en/of eenzaamheid. Dit zijn allemaal zaken die kunnen duiden op de ontwikkeling van metabool syndroom klachten.

Klanten die een cholesterol-, bloeddruk- of diabetesmedicijn gebruiken staan al onder controle van een huisarts. We nodigen deze klanten daarom niet uit voor de Gezondheidscheck.”

“De moeder van een vriendin van mij is een slanke vrouw. Ze heeft geen overgewicht en heeft een gezonde levensstijl. Ze kreeg een hartaanval omdat haar aderen slecht bleken te zijn. Je kunt er dus van buiten gezond en goed uitzien, maar door aanleg toch een verhoogd risico lopen op een levensbedreigende aandoening.

Door verschillende waarden als bloeddruk en cholesterolspiegel te meten, kun je in een vroeg stadium zien of iemand risico heeft op een metabool syndroom. Dat is het moment waarop je nog bij kunt sturen in de leefstijl. Zo voorkom ik, dat hier iemand klachten krijg en medicijnen nodig heeft. Dat is waar ik het voor doe.” Lees meer over het metabool syndroom.

Afwijkende meting

“Ik deed een Gezondheidscheck bij een vrouw. Ze gaf aan dat ze gezond leeft en vrij veel beweegt. Bij het meten van haar cholesterol viel het mij op dat die te hoog was. Een te hoge cholesterolspiegel kan op lange termijn tot hart- en vaatziekten leiden. Na deze meting schrokken we allebei in eerste instantie. Haar meetgegevens heb ik na haar toestemming gedeeld met de huisarts. Die heeft het verder opgepakt.

De huisarts blijft vanzelfsprekend de eindverantwoordelijke voor een patiënt. De meting wordt ook nog een keer gecontroleerd. Een huisarts bepaald uiteindelijk wat de vervolgacties zijn. Hij schreef in dit geval een cholesterolverlager voor.” 

De huisarts blijft vanzelfsprekend de eindverantwoordelijke voor een patiënt.

Apotheker Joeri Arkink

Inzicht in gezondheid

"Gelukkig blijkt dat de meerderheid van gecontroleerde klanten wel gezond is. Veel klanten zoeken ook deze bevestiging. Ik geef ze daarna graag advies over hoe ze gezond kunnen blijven.”

Beter leren kennen

“De Gezondheidscheck is een mooie aanleiding om elkaar beter te leren kennen. Ik leer hierdoor wat mijn klanten beweegt en zij wat een apotheek te bieden heeft. Klanten hebben vaak geen of een negatief beeld van een apotheek. Ze weten vaak niet dat we ook bezig zijn met preventie.

U gebruikt geen medicijnen en ik wil graag voorkomen dat u medicijnen moet gaan gebruiken”, zeg ik dan. Het lijkt er misschien op dat ik nu dus in mijn eigen vingers snij, maar mijn doel is dat u gezond blijft en mijn medicijnen niet nodig heeft. Daar hebben we met z’n allen veel meer aan. Als ik dat vertel, begrijpen ze waarom een apotheek dit doet.”

Ook werken bij BENU?

Bekijk onze vacatures.