BMI

Overgewicht en obesitas worden vastgesteld met behulp van de Body Mass Index (BMI). Uw BMI is een getal wat de verhouding tussen uw lengte en uw gewicht aangeeft. Aan de hand van uw BMI kunt u zien of u een gezond gewicht heeft.

Wat zegt uw BMI over uw gezondheid?

Uw BMI geeft aan of u op een gezond gewicht zit voor uw lengte. Als u een gezond gewicht heeft, heeft u minder kans op hart- en vaatziekten. Hoe hoger uw BMI is, hoe meer last u kunt krijgen van klachten zoals: vermoeidheid, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk, artrose, galstenen, sommige vormen van kanker en gewrichtsproblemen. Ook kan overgewicht invloed hebben op uw mentale gezondheid: zo kunt u een lager zelfbeeld hebben.

Wat is een goede BMI-waarde?

Bij mannen en vrouwen van 18 tot en met 70 jaar geeft een BMI score tussen 18,5 en 25 een gezond gewicht aan. Is uw BMI lager dan 18,5? Dan spreken we van ondergewicht. Is uw BMI hoger dan 25 dan spreken we van overgewicht. Heeft u een BMI boven de 30 spreken we van obesitas.

Afwijkingen BMI

Een zeer gespierd iemand zal volgens de BMI vaak overgewicht hebben. Dit komt omdat spieren nou eenmaal veel wegen en de BMI daar geen rekening mee houdt. De BMI kijkt ook niet naar verschillen in lichaamsbouw. Voor bijvoorbeeld Aziaten gelden andere grenswaarden, omdat een andere lichaamsbouw van toepassing is. Waar het vet op het lichaam zit en de hoeveelheid spieren, heeft ook met uw gezondheid te maken. Veel buikvet geeft namelijk een verhoogd risico op chronische aandoeningen. Daarom meten wij ook uw buikomvang in combinatie met uw BMI.

Laat uw BMI berekenen

Als uw BMI te hoog is, kan dit een teken zijn dat u wat moet doen aan uw gewicht. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. De BMI houdt geen rekening met de verdeling van het lichaamsvet. De buikomvang is voor de vetverdeling wel een goede afgeleide maat. Daarom is het beter om naar uw BMI te kijken in combinatie met uw buikomvang, cholesterol, bloedsuikerwaarde en uw bloeddruk. Bij een te hoog BMI raden wij aan om 1 keer per 3 maanden een BMI- berekening te doen.
Vrouw eet salade

Ons advies

• Eet gezond. Lees meer over gezond eten.
• Beweeg gezond. Lees meer over gezond bewegen.
• Zorg voor voldoende slaap en ontspanning. Lees meer over voldoende slaap en ontspanning.